Residents and designers work in partnership on Elmbridge Manor

News posted

4th March 2016

Interior designers have been working with residents to produce a scheme for the communal facilities at Elmbridge Manor.

The Manor, centrepiece to the multi-million pound upgrade at Elmbridge Village, will provide residents with a broad range of facilities including a main hall, restaurant, private dining room and kitchen, bar and lounge, multi-purpose function room, further meeting room, a library, shop and treatment room. It is due for completion later this year.
 
“We sat down with the Residents Association at a very early stage to discuss preferences and it quickly became clear that some of the key motivations for residents buying at Elmbridge were the natural surroundings, which helped form the design theme,” said Lori Pinkerton Rolet, of Park Grove Design Ltd.
 
The overall scheme focuses on natural colours that follow the seasons – greens, oranges, and golds. The environment is reflected in artwork around the building; doors are in natural oak; with laminated door surfaces adorned with leaf patterns.
 
“We have used different tones for different rooms. For instance, the main bar area will feature rich colours to create a warmth and atmosphere for evening use but light curtains and natural light to create a different experience during daytime,” added Lori.
 
Great care has been taken to source the most appropriate and comfortable chairs and furniture with a range of sample chairs ‘tested’ by residents before settling on the final choices.
 
The Retirement Villages team organised a full day exhibition/workshop to encourage residents’ feedback on the proposed scheme and the overwhelming response from the 150 people who attended was a ‘thumbs up’. Additional adjustments were made to the proposals based on resident comments.
 
“When we actually showcased the adjusted new dining room scheme it instigated spontaneous applause. It was very rewarding,” added Lori.
 
Park Grove Design Ltd specialise in high quality hotels and retirement developments.
 
“Working on this project has proved very rewarding so far and it is such an enlightening approach by Retirement Villages to encourage resident participation in the decision making process,” said Lori.
 
Residents must now wait until the building work is completed before Lori and the Park Grove installations team can get access to the building to turn the designs into reality and residents can sit back and enjoy the surroundings they helped to shape.